Viklevalsen og lidt om babysøvn…

18198778_10154583353225872_7503468513644469024_n

Det her bliver lidt langt, for det er et område der har fyldt rigtig meget for mig. Hvis du kun er nysgerrig på viklevalsen, så hop ned til bunden med det samme. Ellers læs med her for at høre om baggrunden for den:

For ca. et år siden startede søvnterror vol 2.0. for vores lille familie.

Vi var igennem den helt store omgang søvnudfordringer med S, fra han var omkring 3-4 mdr. Jeg læste alle ekspertråd og bøger og søvnteorier og prøvede ALT MULIGT for at få ham til at sove mere end 30 min. af gangen. Det eneste der hjalp var tid. Langsomt blev dagslurene bedre og omkring to-års alderen kunne han pludselig sove mange timer i træk om natten :-). Vi forældre åndede lettet op og vendte langsomt tilbage til et liv hvor vi af og til vågnede vel-udhvilede om morgenen, kunne koncentrere os og huske igen, deltage i sociale arrangementer uden hele tiden at tænke på hvornår vi kunne trække os og tage hjem og sove, og i det hele taget var det bare fantastisk at få sit overskud tilbage. Men selvom S i lange perioder har vækket os ofte om natten, har han stort set altid været let at få til at falde i søvn. Kunne puttes på 10-15 min, hvis bare man timede det rigtigt. Og hvis intet virkede kunne vi næsten altid gå ham i søvn i barnevognen.

Så kom lillebror. Han sov som en drøm i starten. Lange lure om dagen enten i vikle eller barnevogn og op til 5 timer i træk om natten 🙂 Jeg nød det i fulde drag, men ventede også på hvornår det mon ville blive anderledes. Det blev det da han var mellem 4 og 5 mdr. Dagslurene blev kortet af til præcis 35 min. og det blev en nøje planlagt, taktisk og fysisk udmattende mission at få ham til at falde i søvn. Barnevognen nægtede han kategorisk og ingen andre en mor kunne putte ham. Og det var sådan set ikke fordi han var afhængig af brysterne for at sove. Åh hvor har jeg mange gange tænkt “hvis bare jeg i det mindste kunne amme ham i søvn”. Men nix. Det eneste der virkede var at putte ham i viklen, vugge taktfast og til tider ret voldsomt og sørge for at ALLE andre sanseindtryk blev holdt ude. Så jeg trampede og næsten hoppede rundt (mens jeg støttede hans hoved fast med hænderne) i vores buldermørke kælderrum uden vinduer. Tit var jeg alene hjemme med begge unger, og den store kunne ikke lege selv ret længe af gangen, så jeg var nødt til at gøre hvad end der skulle til for at få M til at sove hurtigt (selvom visse søvneksperter nok vil mene at han fik en masse dårlige vaner af alle de “special-krav” han stillede til sin søvn. Nogen gange må man bare gøre det der virker.) Når hans lille hoved lænede sig tungt mod mit bryst og han overgav sig til søvnen, kunne han heldigvis nemt lægges på sengen eller i barnevognen, så jeg kunne bruge tiden med storebror i stedet. Men pyh, det var en hård tid og til tider var jeg ved at blive vanvittig af at være lukket inde i mørke rum, mens jeg kæmpede for at få M til at finde ro og falde i søvn. Det var helt tydeligt at masser af bevægelse gav ham ro og den tendens varede ved også efter at han igen kunne falde i søvn udendørs på en gåtur. Jeg var godt træt af at skulle vugge og bounce og nærmest småløbe for at få ham til at slappe af. Det gjorde mig frustreret og det hjalp jo ikke ligefrem på Ms ro.

Men så var det at jeg “opfandt” viklevalsen! Det var løsningen på rigtig mange problemer for os.

Og hvad er så det? spørger du måske…

Viklevalsen er en lille dans, der på en gang beroliger baby og mor (altså sådan virker det på os, -børn og mødre er selvfølgelig forskellige) og giver mor mulighed for at udnytte puttetiden til konditions- og kernemuskulaturtræning, alt sammen på samme tid 🙂 Jeg har hele min barndom og ungdom lavet gymnastik og danset, og det er der jeg har snuppet valsebevægelserne fra. Den rolige 3/4s-takt får mig til at trække vejret dybere og roligere hjælper mig til at slappe af mentalt, trods soveudfordret barn. Jeg har nu gennemtestet bevægelserne mange gange og med de fys-faglige briller på undersøgt hvilke bevægelser og positioner der sætter gang i kernemuskulaturen og giver gode arbejdsvilkår for mor-kroppen. Valsebevægelserne er også en god måde at få pulsen op, da man kan bevæge sig i et udfordrende tempo uden at give for mange stød og bump til babys skrøbelige rygsøjle. De glidende bevægelser og drejninger beroliger rigtig mange babyer.

M er stadig lettest at få til at falde i søvn i viklen og når jeg om aftenen spørger ham “Skal vi danse?” så nikker han og siger “TAK!” inden han putter sit lille hoved ind til mig og falder i søvn uden brok ❤

Måske sover din baby alt det den skal og har aldrig problemer med at falde i søvn.

Eller måske kan du genkende lidt af det jeg beskriver?

Viklevalsen kan du se et lille klip af her: Viklevalsen – MoveTogether

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.