Efterårs-sanse-sjov!

Sidste weekend var i høj grad fuld af hygge for mig og ungerne. Min mand har været på arbejde, og helt ærligt, så kan det godt være udfordrende at have ungerne for mig selv længe ad gangen (kæmpe respekt for alle de enlige forældre, der må være gjort at ren super-power! Jeg er SÅ imponeret over hvordan I klarer hverdagen alene med et eller flere børn.)

Men altså sidste weekend var nærmest bare været ren nydelse fra ende til anden – hermed er du advaret om blære-blog-indlæg af den slags som altid får mig selv til at føle mig lidt utilstrækkelig, uperfekt og liiidt for almindeligt underskudsagtig. Men idag vil jeg altså have lov til at skrive sådan et overskuds-hvor-har-vi-det-dejligt-og -hvor-er-mine-børn-bare-skønne-indlæg.

Efteråret har generelt vist sig fra sin pæne side de her i weekenden og vi har nydt det og udnyttet det i fulde drag. Vi har samlet kastanjer, klatret i æbletræet, samlet brænde og tændt op i brændeovnen, gynget og kastet visne blade højt op i luften. Vi har grinet og sanset og bare været til stede.

Efterårsnaturen byder på SÅ mange fantastiske sanselege, så her får du lidt eksempler på hvad vi har brugt tiden på – brug det som inspiration til hvordan du får givet børnenes sansesystem en ordentlig bunke stimuli 🙂

FORHINDRINGSBANE I NATUREN

 

Vi er så heldige at have en stor stak træstubbe (der en gang skal saves op til brænde). Ungerne elsker at bygge med dem. Her har de, men kun lidt hjælp fra mor, lavet en forhindrings/balancebane. Det er super godt for det proprioceptive system – også kaldet muskel-led-sansen – at skubbe, hive og trække de tunge træstubbe. Det er med til at give en bedre fornemmelse af egen krop og styrker centralnervesystemets evne til at kommunikere med muskler og led. Ældstebarnet konkurrerer med sig selv og med mig i balance og hurtighed på banen og uddeler glad præmier til alle der kommer i mål 🙂 For den yngste er det spændende at klatre op på træstubbene, rejse sig og opleve selv at holde balancen på dem. Med en fast voksenhånd at holde i kan han gå fra stub til stub eller hoppe ned fra dem. Alt dette er guf for balancesansen og den proprioceptive sans.

Når babyer og mindre børn skal udvikle sig motorisk skal de have lov at prøve alting af kropsligt. Du støtter dem bedst ved at lade dem gøre så meget som muligt selv og undgå at trække/skubbe/løfte dem når de vil klatre op på noget eller øver sig i at rejse sig op. Støt i stedet barnets kontakt med underlaget, så kroppen har en sikker base at arbejde ud fra. På billedet herunder ser du hvordan jeg støtter yngstebarnet i at klatre op på en træstub, ved at hjælpe ham med at holde foden på plads og ellers lader ham gøre arbejdet selv.

IMG_20170929_163457

KASTANJER kan optage børn i alle aldre. For de helt små er det et lille mirakel først at mærke på den stikkende skal og derefter opleve hvordan en smuk, skinnende, glat og helt frisk kastanje kommer til syne når skallen åbnes. Der er noget beroligende ved at lade fingrene glide over den skinnende brune kastanje.

Hvis man har samlet mange kan man fylde en spand og lave “kastanje-fodbad” ( en ide jeg har lånt fra Jane fra Yogi Yoga )

Og ellers kan man jo kaste sig over at lave kastanje-dyr, ligesom vi gjorde da jeg selv var barn. Kastanje-dyr er en rigtig fin finmotorisk aktivitet, der nok er bedst egnet fra børnehavealderen og op (børnehavebørnene har brug for voksen-hjælp til at lave huller i kastanjerne!)

 

 

 

GUF FOR SMAGSSANSEN

Efteråret byder også på masser af muligheder for at udfordre smagssansen. Gå på opdagelse i naturen og se hvad i kan finde af spiselige sager. I sensommeren væltede vi os i brombær her i området, til stor fryd for ungerne. Der har også været masser af mirabeller på de vilde træer. Nu kan vi være heldige at finde nødder rundt omkring og så har vi fundet havtorn. Havtorn smager syrligt og ungerne var ikke helt vilde med dem, men syntes alligevel det var spændende at smage de små orange bær. Efterfølgende lavede vi havtornene til kompot med æble og vanille og spiste havtorn-kompotten sammen med varm fuldkornsrisengrød med smør og kanel – en favorit hos begge børn (og egentlig også hos mor, for det er så praktisk at jeg kan koge risene op om morgenen, pakke gryden godt under dynerne og så tage den frem 5 min før vi skal spise. Sådanne nemme løsninger vælger jeg altid de dage hvor min mand ikke er hjemme ved aftensmadstid). Der er også masser af svampe i naturen netop nu, men her er jeg ikke kyndig nok til at vi skal smage på sagerne. Så vi nøjes med at kigge på de flotte svampe og snakke om at dem må man IKKE gå og spise af. Jeg håber at få lært hvilke svampe vi kan plukke og tage med ind i køkkenet, men det bliver vist ikke i denne svampesæson. Det må blive et projekt til næste år.

 

VISNE BLADE er også skønne at lege i på de tørre dage. Skrab dem sammen til store bunker, kast dem op i luften, hop i dem, drys dem ud over hinanden. Mine børn hviner af fryd når de ser de brune, gule og røde blade hvirvle op i luften og dale ned over dem som kæmpe snefnug. De kan få lov at kaste på hinanden og på mig lige så tosset de vil, uden at nogen slår sig eller kommer til skade. Den ældste synes det er sjovt at lægge sig i en bunke blade og blive næsten begravet, for så at dukke frem fra blad-bunken som et monster og jagte os andre.

 

På sådan nogle skønne ude-dage kan jeg næsten ikke drive ungerne indenfor igen. Kun fordi de selv havde samlet kviste til optændingsbrænde, overgav de sig og gik med indenfor for at være med til at tænde op i brændeovnen. Og så stod den på højtlæsning foran ilden, inden vi holdt sushi-fest og havde det hyggeligste, skønne måltid sammen. Sushi (som ikke var hjemmelavet!) er en livret for os alle og igen super smart for mig fordi det ikke skal gøres klar, men bare tages ud af køleskabet. Minimal aftensmadsforberedelse i ulvetimen er et af nøgleordene for hvordan vi får en god afslutning på dagen, de dage hvor der kun er en voksen hjemme ved spisetid. Et andet nøgleord for netop denne weekend var at jeg ikke havde nogen mål eller planer om noget vi skulle nå. Tid til bare at være og være sammen er guld værd for både børn og voksne. Vores nervesystem er lidt for ofte på overarbejde i vores hektiske, teknologiprægede hverdag, og det har SÅ godt af at få fri fra hverdagen og i stedet bruge krop og sanser på en langt mere håndgribelig måde. Jeg kan se på børnene at de får bedre kontakt med både hinanden og mig og der er færre konflikter og mere glæde, når vi har tumlet, klatret og løbet, end når de fx har siddet stille med en skærm.

Skynd jer ud og nyd efteråret inden det er overstået 🙂

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.