Hvilken klapvogn skal jeg vælge?

Selvom man bruger vikler og bæreseler kan en klapvogn være praktisk ind imellem. Der findes virkelig mange varianter og jeg vil prøve at komme med et par guidelines til hvad man skal gå efter, hvad angår sædetypen. De følgende synspunkter tager udgangspunkt i hvad jeg mener er mest hensigtsmæssigt for barnets krop.

Valget af klapvogn kommer selvfølgelig i høj grad an på hvor meget og til hvad den skal bruges. Skal barnet sove i den? Skal i primært køre på fortov eller i skoven? Skal den fylde mindst muligt?

Først og fremmest vil jeg altid selv vælge en vogn hvor barnet har mulighed for at have front mod mig. Jo yngre barnet er, desto mere har det brug for at kunne se ansigtet på sine primære omsorgspersoner. Små børn afstemmer følelser ud fra forældrenes ansigtsudtryk og for nogle børn kan det være svært at være berøvet muligheden for at betragte mor eller far. Selvfølgelig kan der også være situationer hvor det er praktisk at kunne vende fremad, men det kan de fleste klapvogne, så det er nok den bagudvendte funktion du skal lægge vægt på i din søgning.

Valget af sædetype afhænger af barnets alder og hvor længe/hvor ofte barnet skal sove i klapvognen. Der findes sæder hvor ryglænet og evt fodstøtten justeres individuelt og der findes formstøbte sæder hvor barnets hofte hele tiden er bøjet og hvor det er hele sædet i et stykke, der lægges ned når barnet skal sove.

Hvis du vælger en model hvor ryglænet kan lægges ned er det vigtigt at fodstøtten også kan løftes så HELE sædet er vandret. Det er uhensigtsmæssigt at lade barnet ligge ned, hvis hoften er strakt og der er et knæk ved knæene så fødderne hænger nedad og ikke er i vandret position. Sædet skal altså tillade at barnet ligger strakt ud som i en barnevogn. Hvis fødder og underben hænger nedad vil barnet komme til at svaje i ryggen og barnets rygsøjle belastes uhensigtsmæssigt. En klapvogn hvor hele sædet kan lægges ned er god hvis barnet ofte sover i vognen og skal kunne sove længere lure der. Med sådan et sæde kan barnet bedre variere sin sovestilling og bruge kroppen frit (dog begrænset af selen) også i søvnen.

Hvis du vælger et formstøbt sæde skal det også kunne lægges helt ned. Her skal ryg-delen være udformet så barnet kan runde let i ryggen, ligesom hvis det lå i en hængekøje. Sædet og benstøtten skal sørge for at barnet ligger med benene løftet og fuldt understøttet, som hvis benene hvilede på et trappetrin. Denne stilling er helt ok at sove i, men giver mindre mulighed for at variere sovestilling og bevæge sig, så nogle børn vil ikke trives godt med den. Den er nok bedst hvis barnet kun engang imellem skal sove i vognen eller kun sover korte lure. Det er min helt personlige mening at denne type sæde godt kan anvendes fra nyfødt når sædet er lagt HELT ned. Den nyfødtes ryg er krum og denne type vogn tillader den krumning og kan dermed være mere behagelig at ligge i, end at ligge helt udstrakt i en barnevogn. Når det er sagt så har du ikke mulighed for at ændre babys stilling. I en barnevogn kan jeg godt finde på at lade baby ligge på siden eller på maven så længe jeg er ved vognen. Dette kan fx gøres for at aflaste babys baghoved.

Der findes også klapvogne hvor man kan klikke autostolen på og dermed bruge den til nyfødte. Sørg for at autostolen lægges så meget ned at barnets hoved og fødder er nogenlunde på niveau med hinanden. Det mindsker tyngdebelastningen på rygsøjlen.

Husk at baby skal ned og ligge på gulvet eller være hos dig når han eller hun er vågen. Sådan får baby mulighed for at arbejde med motorikken og blive fortrolig med sin krop.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.