Lidt om tilknytning og andre fordele ved at bruge slynge eller vikle

Kate fra Morskrop bad mig om at fortælle lidt om nogle af fordelene ved at bære sit barn tæt på hjertet. Derfor har jeg lavet en lille film om bl.a. den vigtige tilknytning og om det virkelig kan passe at du øger dit barns evne til at udvikle empati når du vikler. Se den her.

Der er maaaange gode ting ved at bære sit barn i et ergonomisk bæreredskab. Først og fremmest er det jo praktisk fordi du får armene fri. Og de fleste nyfødte elsker det fordi det minder om den trygge tilværelse i livmoderen (hvis din nyfødte ikke bryder sig om viklen kan det være pga låsninger og spændinger i ryg og nakke eller det kan handle om at viklen ikke er bundet optimalt, fx hvis den er for løs). I øger begge produktionen af oxytocin, hvilket bl.a. fremmer amningen og mindsker risikoen for en fødselsdepression hos mor. En baby, der bæres meget bliver bedre til at regulere temperatur og søvn og trækker vejret mere stabilt. Så det er et helt fundamentalt behov for den nyfødte at være tæt med mor og far. Viklen kan være et rigtig godt redskab for far, så han kan komme mere på banen og øge sin tilknytning til barnet.

Tilknytning er en mekanisme der altafgørende for dit barns udvikling. Den skaber tryghed og er grundlag for barnets personlighedsudvikling. Den tillader barnet at have en grundlæggende tro på det gode i andre mennesker og at have et positivt livssyn. Den er afgørende for hvordan barnet kommer til at håndtere følelser og stress, både nu og resten af livet. Den er også grundlag for evnen til at udvise empati og se andres situation indefra, ligesom den har betydning for vores evne til at betragte os selv udefra. Alt dette er det spæde barn selvfølgelig ligeglad med. Din baby vil bare være tæt på dig og have mulighed for at dufte dig, mærke din varme og lytte til dit hjerte – helt instinktivt. Men de psykologiske påvirkninger kommer helt sikkert dit barn tilgode senere i livet. Tilknytningen skades af lange adskillelser og af straf, skæld ud og fysisk og psykisk vold. Men det er et andet kapitel.

For forælderen er den trygge tilknytning det der får os til at tage os af vores barn. Trøste igen og igen, også midt om natten når vi er dødtrætte af søvnmangel. Sætte vores egne behov til side for at vores barn får de bedste vilkår. Hvis du har børn ved du selv hvilke vanvittige ting du er gået igennem for dit barns skyld. Hvis du ikke har børn endnu kan du glæde dig til at opleve tilknytningens vilde kræfter.

Rent sansemotorisk er viklen også fantastisk til at stimulere dit barns vestibulærsans – balancen. Den giver stimuli til sansecellerne hvilket understøtter udviklingen af centralnervesystemet (hjernen og nervecellerne i rygmarven), der er nødvendig for barnets motoriske udvikling.

Når barnet sover i viklen, sover det i en stilling der er langt mere hensigstmæssig for udviklingen af en stærk vejrtrækningsmuskel og kropsstabilitet i kernemuskulaturen, end når det fx sover på ryggen på fast underlag. Det er dog vigtigt for mig at understrege at baby ikke kan undvære vågentid på gulvet, hvor musklerne skal trænes både i maveliggende og rygliggende. Barnet skal lægges på maven helt fra fødslen og i 3 mdrs alderen skal det tilbringe 45-60 min på maven dagligt. Hvis dit barn ikke vil ligge på maven vil jeg opfordre dig til at tage kontakt til en fysioterapeut eller kiropraktor der er vant til at behandle spædbørn og har relevant uddannelse inden for dette område.

Babyer, der vikles græder ofte mindre. Måske fordi de får opfyldt deres behov for nærhed og tryghed, måske fordi du bliver bedre til at læse dit barns signaler når i er tæt sammen. Barnet behøver derfor ikke tage gråden i brug for at kommunikere – du har for længst set at baby er sulten, træt, overstimuleret, etc.

Det kan virke kompliceret med de mange meter stof, der skal vikles rundt om kroppen og måske har du hørt om at du skal passe på barnets hofter og rygsøjle og nakke og bliver helt forpustet af alt det du skal holde styr på. Men det behøver ikke være svært. Hvis du fx bruger strækvikle, behøver du kun at kende til en måde at binde viklen på. Og snart kan du det i søvne (bogstaveligt talt;-) ). Hvis du er i tvivl om hvordan du kommer igang er der ofte hjælp at hente hos mere erfarne “slyngler” eller du kan få hjælp af en slyngevejleder eller mig. Fx på en af mine workshops eller til en individuel slyngevejledning hos Tidens Kiropraktor.

Når det er koldt udenfor og man har ondt pga tandfrembrud er det bedst at putte hos morIMG_20180118_121143

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.