Vasketøj, bækkenbund og balder af stål

 

… – eller balder af stål kan du jo i virkeligheden ikke bruge til noget… Det du har brug for er VELFUNGERENDE baldemuskler, der både kan aktiveres og afspændes på de rigtige tidspunkter. Det samme gælder din bækkenbund. Og sådan set også alle andre muskler i din krop (men balderne og bækkenbunden er nogle af de muskler der udfordres rigtig meget af en graviditet). Enhver sund muskel skal kunne trække sig sammen OG forlænges OG afslappes (altså ikke samtidig, vel). Det glemmer vi nogen gange.

Fx i bækkenbundstræningen hvor der er meget fokus på at knibe. Og knib er også godt. Men det kan ikke stå alene. Det er lige så vigtigt at din bækkenbund strækkes regelmæssigt og at den afspændes. Mange bækkenbundsproblemer skyldes at musklen har for høj tonus, altså forhøjet grundspænding, og at man aldrig rigtig slapper af. En anden årsag til dårligt fungerende bækkenbund kan være en kropsholdning der ikke er optimal og/eller balder der arbejder forkert. Dette kan bringe din bækkenbund i en uhensigtsmæssig stilling, der giver den dårlige arbejdsvilkår.

Måske står du ofte med balderne trukket ind under dig, enten fordi det er din vanlige holdning eller fordi du bærer på dit barn og ubevidst aflaster armene ved at skyde bækkenet frem? (se min video om MOR-HYLDEN)

Det giver dårlig funktion af både balder og bækkenbund, men er en rigtig klassiker hvad angår efterfødselskroppen. Ofte giver det også smerte eller ømhed i lændeområdet. Prøv om du kan stå med et lille naturligt lændesvaj i stedet og lade balderne slappe af. Brug din vejrtrækning til at strække bækkenbunden blidt indefra, altså lad bækkenbunden strække sig og slappe af på en dyb indånding og lav evt et lille knib med bækkenbunden på udåndingen.

Og nu kommer jeg så til det jeg egentlig ville med dette indlæg. Og det som jeg generelt gerne vil inspirere til. BRUG DIN KROP FORNUFTIGT I HVERDAGEN. Der findes bevægelser der belaster vores krop og der findes bevægelser der i rette doser opbygger vores krop. Det er selvfølgelig de sidste du skal gå efter. Prøv om du kan vænne dig til at bruge squat hver gang du skal ned til gulvet, i stedet for en foroverbøjning af rygsøjlen. Dvs. at du skal bøje i dine knæ og hofteled og læne overkroppen forover, fremfor at runde i ryggen. Dine fødder skal være parallelle og dine knæ må gerne pege en anelse ud til siden – på den måde aktiverer du din mellemste baldemuskel (Gluteus Medius) bedre – dårlig funktion af Gluteus Medius er ofte medvirkende til gener rundt omkring i kroppen, bl.a. knæsmerter, bækken/hofteproblemer og lænderygsmerter. Bevæg dig i roligt tempo, så dine muskler og dit nervesystem kan nå at følge med og finjustere undervejs. Når du laver squats i stedet for foroverbøjninger træner du musklerne i dine ben og balder og med den rigtige teknik kan du også træne din kernemuskulatur og bækkenbund samtidig. En dyb squat (klassisk skovskider-stilling) er rigtig god til at udspænde din bækkenbund og kan være løsningen for dig der har spændinger i underlivet.

For nylig talte jeg for sjov hvor mange squats jeg kunne nå at lave mens jeg var igang med at hænge vasketøj op. Det blev til 78.  Hele 78! gange helt gratis sund, opbyggende bevægelse. Og jeg brugte ikke engang tid på det. Altså ikke mere tid end jeg ellers ville have gjort på at hænge en vask op – med enorme mængder små strømper og underbukser.

Squat er en genial øvelse både med og uden baby i vikle. Når du har baby i vikle skal du dog huske at starte roligt ud. Start med en lille knæbøjning og sikr dig at du rent faktisk kan rette dig op igen med den øgede vægt på. Hvis du har baby på maven skal du støtte babys hoved når du bøjer dig forover. Hvis du har baby på ryggen er squat den eneste rigtige måde at nærme sig gulvet på, da en runding af din ryg vil være ret ubehagelig for baby, hvis ellers viklen er stram nok.

På mit efterfødselshold MoveTogether træner vi squats og en masse andre funktionelle øvelser. Deltagerne hæfter sig ved den store mængde personlig instruktion og korrektion de får fra mig. Det er dét der sikrer kvaliteten af øvelserne – en kvalitet du ikke er garanteret når du træner derhjemme efter et online program. Når først du har lært hvor netop DINE fokuspunkter er, er du meget bedre stillet i forhold til at få et optimalt udbytte af din træning og dine hverdagsbevægelser, også derhjemme i din dagligdag med dine børn.

Kom og vær med på MoveTogether når vi starter igen til marts!

Happy squatting 😀 20170523_113952

1 Comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.