Slip for skulder- og nakkesmerter… Af med bh´en og viklen!

WIN_20180731_14_40_12_ProHvis du ofte går med smerter i skuldrene og nakkeområdet, så er der rigtig mange faktorer, der kan være “medskyldige”. Nogle af dem kan være svære at ændre på, andre kan du måske gøre noget ved.

 • Søvnmangel
 • Sovestillinger
 • Ammestillinger
 • Bærestillinger
 • Stress (øger generelt smerter i kroppen og specielt i nakke/skulderområdet)
 • Motion/hverdagsbevægelser
 • …… og så er der bh´en og viklens stramning omkring din brystkasse

Altså siger hun nu at det er dårligt for min nakke og mine skuldre at vikle???

Nej – det siger jeg meget sjældent (der kan selvfølgelig være få specifikke tilfælde hvor viklen ikke er hensigtsmæssig).

Meeen viklen eller en stram bh kan skabe dårlige forhold for den savtakkede skulderbladsmuskel Serratus Anterior. Og netop denne muskel er enormt vigtig for funktionen af skulderbladene og graden af spænding i nakkemusklerne. Uden at jeg har lavet statistik på det, er mit hurtige gæt at Serratus anterior er dårligt fungerende hos over 95% af mine patienter med smerter i nakke eller skulder. Samt hos dem der har spændingshovedpiner. Serratus anterior er med til at styre skulderbladet og dårlig aktivering/manglende styrke/udholdenhed af den giver ofte for høj spænding i de øvre nakke- og skuldermuskler, hvilket på langt sigt giver smerter. Serratus anterior udspringer fra dine øverste ribben, strækker sig rundt om brystkassen og hæfter så på den midterste kant af skulderbladet. Den går i direkte forbindelse med dine skrå mavemuskler (m. obliquus externus) og er derfor en del af en større betydningsfuld muskelkæde. (googl gerne for billeder hvis du er nysgerrig på musklernes præcise placering)

Hvis du går med en stram bh eller vikler med fx en FWCC, presser bh´ens underkant eller viklens toprail nemt på Serratus anterior og gør det svært for musklen at arbejde. Det vil du altså IKKE have, hvis du i forvejen døjer med nakke eller skulder.

Og hvad kan du så gøre ved det?

 • Vær omhyggelig når du strammer FWCC! Sørg for at hele viklens bredde strammer ind om dig og dit barn, så du ikke har ekstra stramme steder der gnaver. WIN_20180731_14_40_05_ProStram i brede baner. Brug hele håndrodden og tommelfingermusklen til at stramme med.WIN_20180731_14_39_52_Pro Før gerne din arm BAGUD og NEDAD, når du strammer viklens øverste baner. I videoen her kan du se hvordan ved 2:51 sek og ved 3:20 sek.WIN_20180731_14_39_57_Pro
 • Vælg en anden binding hvis du kan mærke at FWCC irriterer under armene/rundt om brystkassen. Kangaroo eller FCC kan måske være gode alternativer for dig. Prøv dig frem.
 • Gå uden bh når du har mulighed for det eller brug bh´er med et bredt blødt stykke om brystkassen.
 • Kom igang med at træne dine skuldermuskler, så de fungerer bedre og nemmere modstår pres.
 • Lær at trække vejret på den mest optimale måde. Din vejrtrækning har STOR betydning for smerter i kroppen (særligt nakken og ryggen), muskelfunktion og kropsstabilitet.
 • Snak med din fysioterapeut og få relevant træningsvejledning med eller uden baby i vikle.

MoveTogether – sund efterfødselstræning med baby på maven

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.