Træning i bugleje fremmer amningen

Copy-of-wbw2018-1.png

I anledning af World Breastfeeding Week 2018 har jeg kigget lidt nærmere på hvordan motorisk træning og aktiviteter kan styrke amningen og afhjælpe nogle ammerelaterede problemstillinger.

Der skal ikke herske tvivl om at jeg er en stor fortaler for amning og jeg synes det er sindssygt vigtigt at vi prioriterer bedre ammevejledning og støtte til amning i sundhedssystemet. Mange mødre mangler tilstrækkelig kompetent og kærlig vejledning hvilket resulterer i store frustrationer og kuldsejlede ammeforløb.

Velfungerende amning er fantastisk og jeg bliver fortsat forundret og imponeret når jeg støder på nye facts om kvindekroppens evne til at producere og tilpasse ernæring til baby. Jeg har selv 2 problemfri ammeforløb i rygsækken (udfordringerne begrænser sig til et par optræk til brystbetændelse, 1 svampeangreb, et par bidemærker, 1 ammestrejke og milliardvis af natlige opvågninger for at amme sulten/tryghedssøgende baby/barn) og jeg er spændt på hvor længe endnu jeg kommer til at amme… Indtil videre er det blevet til ca 5 år i alt ❤

Men når amningen ikke fungerer kan det blive en kæmpe psykisk belastning for hele familien. Derfor er det så vigtigt at både det offentlige og det private sundhedsvæsen har fokus på amningen, så information og vejledning er af høj kvalitet og let tilgængelig.

Her får du mit lille bidrag omkring mavetræning og amning skrevet med inspiration fra Michelle Emanuel, kvinden bag TummyTimeMethod®.

Mavetræning/træning i bugleje – hvorfor?

De fleste ved at det er vigtigt at baby øver sig i at ligge på maven, helt fra nyfødt-alderen. De fleste sundhedsplejersker kan fortælle at det er for at styrke muskulaturen i nakke og ryg og det er på sin vis også rigtigt, men der er mange flere fordele ved at ligge på maven.

 • Når baby ligger på maven og skubber fra med albuer og underarme trænes kernemuskulaturen og stabiliseringen af rygsøjlen, mens muskulaturen og kropsbevidstheden omkring skuldre og skulderblade styrkes. Det er altså ikke ligegyldigt hvordan baby ligger på maven.
 • Mavetræning styrker babys udholdenhed og giver derfor flere kræfter til at danne vacuum og sutte.
 • Fascierne (bindevævshinder) på forsiden af kroppen strækkes og giver baby større bevægefrihed. Det gør det lettere for baby at die i varierede stillinger og ved skiftevis højre og venstre bryst.
 • Stramt tungebånd mobiliseres og strækkes pga sammenhæng med resten af kroppens fascier. Et stramt tungebånd kan give problemer med at forme tungen korrekt om brystet og det er ikke usædvanligt at tungebåndet hos baby må klippes. Men ved systematisk at lade baby arbejde med mobiliteten af tungebåndet gennem træning i bugleje kan moderate tungebåndsproblemer afhjælpes uden indgreb. Se nærmere her. Mavetid er altså med til at forbedre tungefunktionen.
 • Fremmer fordøjelsen og gør det lettere for baby at komme af med luft og afføring.
 • Tid på maven mindsker risikoen for at baby udvikler skævheder i kraniet, der bl.a. kan påvirke amningen.
 • Når baby ligger på maven stimuleres reflexoriske punkter der fremmer kropsstabiliteten og styringen af kroppen, hvilket gør det lettere for baby at die. Nogle af disse punkter er også direkte associeret med at styrke sutterefleksen. Læs mere her.

Træning i bugleje – hvordan?

 • Baby skal ligge på maven helt fra fødslen. Men de første par uger må det gerne primært være på brystet af mor eller far, allerhelst med masser af hudkontakt.
 • Fra 3 ugers alderen er det vigtigt at baby også øver sig i at ligge på fast underlag (gulv, skumgulv, yogamåtte og lign. er optimalt). Underlaget giver en masse sensoriske input til nervesystemet og disse er vigtige for stabilisering af vejrtrækning og udvikling af kernemuskulatur (mellemgulv, dybe mave- og rygmuskler, bækkenbund)
 • Baby skal være vågen, mæt og tilfreds.
 • Start med at lægge baby på ryggen og skabe god kontakt ved at tage øjenkontakt og snakke med/synge for baby. Mavetræning skal forbindes med noget trygt og hyggeligt.
 • Vend blidt baby om på siden og bliv der lidt tid. Tilbyd stadig øjenkontakt og snak med baby.
 • Lad baby komme helt om og ligge på maven. Læg dig gerne foran selv, så du fortsat kan tilbyde øjenkontakt. Baby bliver nemmere utryg når du er ude af syne.
 • Støt evt babys ene albue ned mod underlaget med din ene hånd og pres blidt babys korsben mod gulvet med din anden hånd. Dette gør det nemmere for baby at arbejde med muskulaturen på en god måde.
 • Lad baby blive på maven indtil han/hun begynder at fortælle dig at det er nok. Med en hånd/underarm under babys mave og brystkasse løfter du baby op til dig og roser/krammer/snakker indtil baby igen er klar til at starte forfra.
 • Gentag i 5-20 min alt efter babys alder og gerne flere gange i løbet af en dag.

Træning i bugleje – hvor meget?

 • Stræb efter 20 mins bugleje om dagen i de første 2 mdr.
 • Byg op til 45-60 min fra 2-4 mdr.
 • Når baby selv begynder at vende sig fra ryg til mave mellem 4 og 6 mdrs alderen stiger tiden på maven naturligt. Fra 4 mdrs alderen skal baby gerne ligge på maven i et par timer hver dag.
 • Kan suppleres med tid i vikle eller bæresele, mave mod mave, og med OVERVÅGET søvn på maven i dagtimerne.

Mavetid, amning og babybæring

Når du bærer din baby mave mod mave i vikle eller bæresele, tæller det til dels med som tid på maven. Det kræver at baby sidder ergonomisk med kippet bækken og knæene højere end numsen. Her opnår baby følgende fordele, der har betydning for amningen, direkte eller indirekte.

 • Stimuli af reflex-punkter på kroppens forside, indersiden af knæene og fødderne.
 • Aflastning af baghoved i forhold til trykpunkter.
 • Tæt kontakt med bæreren.
 • Øget oxytocinproduktion hos mor og barn, når mor bærer.
 • Duften af mælk og let adgang til brysterne.
 • Bedre fordøjelse.
 • Let træning af kropsstabilitet og masser af balance-stimuli.

Det er dog MEGET VIGTIGT at baby også ligger på maven på fast underlag fra 3ugers alderen, da fornemmelsen af at arbejde mod tyngdekraften ved at skubbe mod gulvet er en essentiel del af centralnervesystemets modning og musklernes udvikling.

Strækvikle og amning i strækvikle

Brug for hands-on-vejledning omkring din babys motorik? Find mig her: Babymotorik og tumlastik i Odense

 

 

2 Comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.