Frugtlæder – sundt slik

20180804_214928

Dette indlæg har sådan set ikke noget med vikler, eller træning, eller anatomi etc at gøre. Men det er ret spelt-mor-agtigt, så det kommer med alligevel. Måske nogen af jer kan bruge lidt inspiration til sensommer-aktiviteter med ungerne? Frugtlæder er SÅ NEMT! Det eneste det kræver er frugt, en smule sukker og tålmodighed. Det smager super lækkert og man kan endda fylde en del grøntsager i også, hvis man har lyst.

For nylig havde ungerne plaget særligt intensivt om slik. Det er ellers ikke noget de ofte får, men jeg sagde til dem, at hvis de havde lyst, kunne vi lave vores eget slik. M kom på ryggen i vikletai og så gik vi på tur ud i området og plukkede mirabeller og brombær. Mirabelletræerne bugner af frugt lige nu! Så hvis du har “vild natur” i nærheden kan du helt sikkert opdrive mirabeller. De smager i sig selv ikke fantastisk godt, hvis du spørger mig, men man kan trylle noget virkelig lækkert marmelade, saft og frugtlæder ud af dem. Og ungerne er ret vilde med dem 🙂

Brombærene har vist haft det svært med tørken i år. Mange steder er de små og sure. Men vi var heldige at finde nogle store, lækre, sorte bær.

20180804_104742

Da vi kom hjem høstede vi en KÆMPE rødbede i haven. Den var så stor at S mente han kunne gemme sig bag den 😉

20180804_104004

Det hele blev bragt ind i køkkenet og så var vi klar til at kokkerere. Mine børn er ærlig talt ikke særligt vilde med at være med til at lave mad. Jeg ville ellers rigtig gerne inddrage dem i de fleste måltider, men ofte er de slet ikke interesserede. Den yngste synes dog, det er hyggeligt at sidde på køkkenbordet og kigge på eller at få lov at snitte i et eller andet med sin kniv.

Men når de selv har høstet råvarerne og de er blevet lovet at det færdige resultat hedder noget med slik, er entusiasmen lidt højere 🙂

FRUGTLÆDER AF MIRABELLE, BROMBÆR OG RØDBEDE:

200g mirabeller

200g brombær

200g rødbede (vi brugte ikke engang 1/4 af den kæmpe rødbede vi havde hentet i haven)

½ dl kokospalmesukker

1dl vand

Evt vanillepulver

Vask ingredienserne og udsten mirabellerne. Skræl rødbeden og skær den i tern. Kog det hele op i en gryde og lad det koge til rødbeden er godt mør. Blend nu det hele med en stavblender og kør puréen gennem en sigte, for at undgå brombærkerner i frugtlæderet.

Varm ovnen op til 70-80grader og smør et stykke bagepapir let med olie og læg det på en bageplade. Bred nu frugt/grøntsagspuréen ud i et lag, max 5mm tykt.

Nu tørres frugtlæderet i ovnen i 7-9 timer indtil væske er fordampet og der er en sej plade af frugtmos tilbage. Rødbeden og brombærene sørger for en dyb mørkerød farve. Når det er kølet af kan du fx klippe det i strimler og rulle det til fine små slikruller.

20180804_214708

Opbevares lufttæt ved stuetemperatur.

Det smager af syrlig vingummi og mine børn accepterer det fuldt ud som slik. Rødbeden kan man slet ikke smage, så måske kan man putte endnu mere rødbede i end vi har gjort. Man kan bruge stort set alle slags frugt og bær. Gulerødder fungerer også fint. Ud over at spise frugtlæderet som slik, er det også et stort hit at få det på havregrød, her klipper jeg det så i bittesmå stykker.

Jeg synes det er så fantastisk når vi kan høste og samle fra det kæmpe skatkammer der gemmer sig i vores natur. God tur ud i det grønne!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.