Babysøvn: Sov godt med ro i kroppen

Billede0860

Hvis du læser med her er du sikkert træt. Rigtig træt. Helt ind i rygmarven træt! Du tænker, at du umuligt kan fortsætte med at være en nogenlunde anstændig mor, hvis ikke du får noget mere søvn om natten. Hemmeligheden er at DU KAN MEGET MERE END DU I DIN VILDESTE FANTASI HAVDE FORESTILLET DIG FØR DU BLEV MOR! Også med en nattesøvn bestående af små bidder på helt ned til 15 min afbrudt af utallige opvågninger for at amme, trøste eller skifte ble. Kender du fornemmelsen af at du ikke orker at falde i søvn fordi du alligevel ved at du bliver vækket om et øjeblik og følelsen af at skulle hive dig selv ud af søvnen om 10 min er langt værre end bare at holde dig vågen? Det gør jeg. Det er pokkers hårdt. Men jeg kan fortælle dig at du overlever og det gør dit barn også. Og en dag bliver det bedre. Jeg kan bare ikke fortælle dig hvornår.

Egentlig burde jeg nok være den sidste til at udtale mig om babysøvn…. I hvert fald kan jeg ikke prale af at jeg bare lige kan THE ONE AND ONLY TRICK til at få baby til at falde i søvn. Ellers var jeg nok også for længst blevet mangemillionær.

Sandheden er at babyer i stor stil sover som de vil og ikke i overensstemmelse med hverken mors, samfundets eller babyeksperternes normer. Det kan jeg om nogen skrive under på.

Og alligevel vil jeg vove pelsen og give dig lidt inspiration til måder at arbejde med at give din baby en bedre fornemmelse for egen krop, kropslig ro og dermed måske en bedre søvn.

Jeg mener at evnen til at falde i søvn og sove godt i høj grad afhænger af tryghed, ro i krop og sind og et velafbalanceret nervesystem. Ikke sådan ment at hvis din baby sover mindre end de andre i mødregruppen, så er det nødvendigvis fordi din baby er utryg eller på anden måde ude af trivsel. Trivsel og søvn hænger ofte sammen, men ikke altid! Du er IKKE en dårlig mor, bare fordi din baby ikke lever op til søvneksperternes guidelines for babysøvn. Tilgengæld er du en stjernegod mor når du møder dit barns behov!

 

Guide til ro i kroppen for store og små:

(Hvis du er urolig for dit barns søvn, skal du altid overveje om barnet kan have ondt, fx øreproblemer, tandfrembrud eller sygdom)

Mærk kroppen: at mærke sin egen krop giver tryghed for mange børn. Det kan både bestå i tætte kram, nus, massage, at få lov at lege i små huler, kravle, tumle og hoppe eller sidde i vasketøjskurven. Alt sammen stimulerer det muskelledsansen og giver barnet en bedre fornemmelse for egen krop.

Ved sengetid kan du lave en lille trykkemassage som en del af putterutinen. Barnet kan ligge på mave eller ryg i sengen. Tryk barnets krop ned mod madrassen med faste, rytmiske tryk, enten direkte på kroppen eller med dine hænder oven på dynen. Barnet mærker på den måde trykket fra dine hænder på den ene side af kroppen og trykket fra madrassen på den anden side. Du kan også lave samlende tryk der går mod kroppens midtlinje. Fx ved at trykke hofterne eller skuldrene i retning mod hinanden. Det giver barnet en følelse af samling og ro. Af samme grund kan nogen børn have glæde af at sove med en kugledyne. Anden fysisk kontakt med mor eller far inden eller ved sengetid giver også ro i kroppen, så spar ikke på knus og kram.

Nus af tæernes blommer og området ved storetåneglen kan også give ro og fremme søvn.

Ro på nervesystemet: Vores nervesystem kan deles op i to. Det sympatiske nervesystem (også kendt som kæmp, flygt eller frys) og det parasympatiske nervesystem (der står for ro, søvn, fordøjelse, genopbygning). Det er altså PARASYMPATICUS vi gerne vil stimulere når vi vil have bedre søvn. En af de dominerende nerver i parasympaticus er VAGUS-nerven. Det er den 10. hjernenerve og den forsyner bl.a. vejtrækningsmusklen diaphragma og en masse indre organer. Vagus nerven kan stimuleres på forskellige måder:

 • dyb rolig vejrtrækning (hvis din babys vejrtrækning er overfladisk/mest foregår i brystkassen kan du få hjælp af en DNS-uddannet fysioterapeut, fx mig 🙂 )
 • blid nus af øreflippen eller blide træk i øret (fantastisk til børn og babyer)
 • sang og nynne-lyde, vibrationerne stimulerer vagusnerven (måske er det derfor mange babyer nærmest “synger” sig selv i søvn med deres egne lyde). Syng med dit barn i løbet af dagen og inden sengetid.
 • velfungerende fordøjelse, fx ved at give probiotika, lade baby ligge på maven i løbet af dagen/bære i slynge mave mod mave og sørge for aktivitet omkring ben/hofter: cykle med benene eller kravle.
 • hurtig kuldepåvirkning, fx vaske ansigt eller hænder i koldt vand (bedst til voksne eller større børn -ikke til små babyer).
 • kæbeøvelser (for voksne og større børn – spørg din fysioterapeut).

Derudover kan kiropraktorbehandling være en effektiv vej til et velfungerende og afbalanceret nervesystem. Vælg en kiropraktor med speciale i spædbørn/småbørn hvis det er din baby der skal behandles. Generelt er det en god idé at lade en babykiropraktor undersøge dit barn, hvis I oplever kropslig uro og søvnproblemer.

Tryghed: hav gerne faste rutiner omkring putningen og hav den gode stemning i fokus. Det er svært at falde til ro, hvis mor eller far er sur og taler hårdt eller vredt. Barnet skal altid have en voksen til rådighed når det skal falde i søvn,  – uanset om du er hos barnet indtil det sover eller om barnet selv kan falde i søvn, så skal du være tilgængelig. Gå ikke fra et barn der græder og hold dig langt fra metoder som “Cry it out/godnat og sov godt”. Der er videnskabelig belæg for at det øger dit barns stressniveau til katastrofale højder og lærer barnet at ingen lytter til det. For babyer under 1 år øges risikoen for vuggedød og der kan ligeledes værre risiko for iltmangel når baby græder desperat. Babyer og børn kan ikke forkæles med for meget kærlighed. De skal have kærlighed og tryghed i uanede mængder og aldrig tvivle på at der er en kærlig voksen inden for rækkevidde ved sovetid. Hvis din baby har brug for at falde i søvn med dig i sengen eller hos dig i vikle/slynge, så vælg den løsning hvis det fungerer i Jeres familie. Trygge børn sover bedst.

Andre tips og tricks:

 • Smør med magnesiumlotion eller giv bad med Epsom salt – det er muskelafslappende og fremmer søvn.
 • Kamilledråber eller andre homøopatiske dråber – spørg en kyndig behandler til råds (jeg kender ikke til evidens på området, men jeg kender til at være desperat og parat til at prøve alt)
 • NADA øreakupressur – små magnetkugler, der placeres på øret med et lille plaster (igen aner jeg intet om evidens)
 • Zoneterapi evt. som hjemmebehandling.
 • Mørklægningsgardiner.
 • Ingen skærm de sidste par timer før sengetid  – skærmlyset minder om dagslys og stimulerer hjernen til aktivitet. Små børn under et par år bør om muligt slet ikke bruge skærm.
 • Sørg for dagslys så snart I står op og udendørs aktivitet i løbet af dagen – gerne tidligt på dagen – det stimulerer den naturlige døgnrytme.

Jeg håber I kommer til at sove rigtig godt! Hvis ikke, så skal det nok komme en dag ude i fremtiden. Du er ikke alene om at have en (eller flere) søvnterrorist(er) i huset. Søg støtte hos ligesindede for at komme igennem de hårdeste perioder.

 

 

1 Comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.