Fertilitetsproblemer, menstruationssmerter, lænderygsmerter? Bækkenbundens rolle.

Bækkenbunden fylder sjældent ret meget i vores bevidsthed før den på en eller anden måde skaber problemer.

Vi kan ikke se den og heller ikke rigtig mærke på den og selvom du, som gravid eller fødende, sikkert har fået at vide at du skal lave knibeøvelser, er det ikke sikkert at du rigtig har et billede af hvad det er for noget, der skal knibe og hvordan det skal føles.

Generelt får bækkenbunden ikke meget opmærksomhed i forhold til hvor stor betydning den har for en lang række mekanismer i kroppen.

20180910_114637

De fleste ved at bækkenbunden har betydning for vores evne til at holde på urin og afføring. Og at den skal danne “gulv” for underlivsorganer som fx urinblære, livmoder og tarme, så de bliver på plads.

Men vidste du at bækkenbunden kan være skyld i nedsat fertilitet? I smertefulde menstruationer? I lænderygsmerter? I samlejesmerter?

Hos mange af de kvinder der oplever ovennævnte problemer, handler det om at bækkenbunden faktisk er for spændt og har dårlig blodtilførsel. Det betyder dårlige livsvilkår og dårlig funktion for en muskel/muskelgruppe.

Det betyder at knibeøvelser alene næppe afhjælper problemet. Hvis en overaktiv bækkenbund med forkortede muskelfibre udelukkende trænes med knibeøvelser, vil muskelfibrene kun blive endnu kortere og forværre problemet.

Det, der i langt højere grad er brug for, er at afspænde bækkenbunden og normalisere muskelfibrenes længde. Derefter kan man bruge knibeøvelser med indlagte afspændingsfaser til at skabe god kontakt til bækkenbunden.

Når din hjerne har fået genskabt kontakten med bækkenbunden og muskelfibrene er afbalancerede vil bækkenbunden automatisk aktiveres sammen med resten af din kernemuskulatur (mellemgulvet, dybe tværgående mavemuskel og dybe rygmuskler). Du behøver altså ikke nødvendigvis at gå amok i knibeøvelser, når først den gode forbindelse er etableret.

Her og her får du en lille videoguide til hvordan du kan bruge din vejrtrækning til at skabe god funktion af bækkenbunden.

Derudover kan du have brug for en gynobs-fys (kan også udføre intern behandling) eller en fysioterapeut med efteruddannelse indenfor bækkenbundstræning (behandler primært via øvelser) til at undersøge hvordan du aktiverer din bækkenbund og vejlede dig i konkrete stræk- og træningsøvelser.

En øvelse du nemt selv kan give dig i kast med er hugsiddende/dyb squat, der vil påvirke bækkenbunden positivt med afspænding og stræk. Læs mere om squat her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.