Hvorfor hals- og nakkemuskler kan være særligt udsatte når du bærer din baby meget.

P1070288

ER MANGE TIMER I VIKLEN USUNDT FOR BABY?

Det er et af de spørgsmål der MEGET ofte bliver stillet! Her midt i International Babywearing Week synes jeg det var oplagt at tage op. Jeg hører mange historier fra mødre, der bliver kritiseret (ofte af vildt fremmede) for at bære deres baby. Anklagepunkterne er mange:

  • det må være dårligt for babys ryg!
  • du forkæler ham/hende!
  • skal dit barn ikke lære at gå selv?
  • det er da alt for stramt!

osv. osv. osv. Kommenter gerne artiklen med dine egne oplevelser – jeg vil gerne høre om dem og evt give svar på tiltale 🙂

NEJ! Det er ikke usundt at få opfyldt sine behov for tryghed hos mor eller far. I hvert fald ikke hvis man vælger et ergonomisk bæreredskab og lærer at bruge det ordentligt. Og både baby og bærer får SÅ meget godt foræret. Både sansemotorisk og i forhold til psykologisk udvikling og det indbyrdes forhold.

Og alligevel kan slynge/vikle/bæresele give nogle udfordringer rent motorisk, hvis ikke man er opmærksom.

Sikkerhedsmæssigt bekymrer vi os meget om frie luftveje hos baby. Dem sikrer du, ved at sørge for ordentlig støtte til ryg og nakke, så babys hage ikke synker ned på brystet. Og ved ALDRIG at dække næse og mund med stof. Og så selvfølgelig sørge for at baby har en god temperatur – mærk efter i nakken, ligesom du ville gøre i enhver anden situation hvor du er i tvivl om baby er for varm/kold.

I vores anstrengelser for at der skal være god plads under babys hage, kommer vi nogen gange til at overdrive hageløftet lidt, så babys hoved er tiltet rigeligt langt bagover. Better safe, than sorry, ikke? Det kan blive et problem!

Det kan nemlig få betydning for hvordan baby bruger sine halsmuskler. Og alt efter hvor længe baby tilbringer i denne stilling, kan det få konsekvenser for muskelsamarbejdet omkring nakken og dermed evnen til at stabilisere nakken og ryggen på en hensigtsmæssig måde.

Slynge/viklebabyer ligger typisk mindre tid på gulvet eller i seng/barnevogn i løbet af en dag og det har betydning for udviklingen af styrke i de dybe halsmuskler, der er vigtige for evnen til at stabilisere nakken korrekt og i samspil med kernemuskulaturen.

De dybtliggende muskler på forsiden af nakkehvirvlerne trænes især når man ligger på ryggen, på siden og på maven. Længere tid i oprejst stilling kan derfor “slukke” for disse muskler – det er det jeg ser hos mine voksne patienter med nakkesmerter og spændingshovedpiner.

Så for at hjælpe slyngebabyerne godt igang med at bruge halsmusklerne, ligger herunder en video med en rigtig relevant øvelse, du kan lave med din baby, – helt fra nyfødt!

Der er andre ting man kan gøre for at hjælpe halsmusklerne godt igang:

  • når baby ligger på et legetæppe på gulvet kan du placere baby så bøjlen med legetøj er over brystet/maven. Det får baby til at trække hagen ind og dermed trænes de dybe halsmuskler. Se billedet øverst.
  • når du pusler baby kan du trille ham/hende om på siden i stedet for at løfte i benene, se hvordan her.
  • Undgå at trække baby i armene, for at hjælpe baby op. Der belaster de dybe halsmuskler for voldsomt, hvis de ikke allerede har god styrke. Mange sundhedsplejersker anbefaler dette som styrketræning for armene, men baby får intet ud af denne øvelse (sundhedspersonale bruger det dog som test og det er helt ok, men det er ikke en bevægelse man skal udføre gentagne gange).
  • Vend i stedet baby om på siden eller på maven for at løfte op fra puslebordet eller gulvet.
  • Når du bærer baby i dine arme, så bær i maveliggende eller lidt på skrå. Se hvordan lige her.

Min hensigt med ovenstående, er at give dig mulighed for, at give baby de allerbedste forudsætninger for at udvikle en stærk og sund krop. Ikke at give argumenter til dem, der ser kritisk på din vikle-mani (de finder nu næppe herind). Øvelserne er relevante for langt de fleste babyer, men ekstra vigtige hvis baby tilbringer mange timer i oprejst stilling fx i en vikle. Se også At give baby de bedste forudsætninger… vol. 1 og At give baby de bedste forudsætninger, vol. 2

/Katrine

Støt med en kpp kaffe!

Det er ikke gratis at drive min lille blog. Først og fremmest er der udgifter til bl.a. domænet, derudover bruger jeg i perioder en hel del tid på at skrive, gennemgå forskning osv. Så hvis bloggen er nyttig for dig, vil jeg sætte stor pris på din støtte, så jeg fortsat kan give en faglig vinkel på slynge- og småbørnsverdenen. Obs! Det er muligt at justere beløbet ved at øge antallet af enheder 🙂

10,00 Dkr

Ps: jeg har planer om at skrive indlæg om belastningen af babys rygsøjle i slynge/vikle/bæresele samt om påvirkningen af musklerne omkring hofteled og bækken, så klik follow, hvis du ikke vil gå glip af denne viden 🙂 Skrivetid er dog en mangelvare i mit liv som småbørnsmor, så jeg kan ikke sætte en dato på endnu.

Og husk at kommentere dette indlæg med dine egne oplevelser med andres vikle-fordomme.

1 Comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.