Sunde babyhofter vol. 1: smal bæresele og hoftedysplasi?

I dette indlæg vil jeg forsøge at besvare om der er en sammenhæng mellem tilstanden hofteledsdysplasi og hvilken måde baby bæres på. Der findes andre afspekter af hoftesundhed og babybæring, men dem vil jeg komme ind på en anden gang. Allernederst finder du en kort oversigt over mine anbefalinger i forhold til at forebygge hoftedysplasi.

Påvirker viklen eller bæreselen babys hoftesundhed? Er en såkaldt ergonomisk bæresele bedre end andre bæreseler? Hvordan kan jeg selv spotte en hoftesund bæresele? Hvordan passer jeg godt på babys hofter i viklen? Er der risiko for skader på hofterne ved “forkert” bæreteknik?

Slyngefolket har i mange år haft et ondt øje til smalle bæreseler som fx BabyBjörn. Snakken går ofte på om man kan tillade sig at sige noget til forældre, der bruger BabyBjörn. Nogle mener, at selen direkte gør skade og at man skal blande sig, andre mener, at man ikke udtaler sig, medmindre man bliver spurgt.

Men er der noget om snakken? Jeg bliver af og til stillet de ovenstående spørgsmål og vil forsøge at komme med nogle fagligt underbyggede svar herunder.

Allerførst synes jeg vi skal tage de kritiske og perfektionistiske briller af og huske, at forældre gør det bedste de kan for deres barn. Punktum. Det er ALTID dejligt, når forældre ønsker at bære deres børn og give dem masser af fysisk kontakt.

Der findes mange forældrestilarter og mange typer af familier og som udenforstående kender man ikke baggrunden for den enkelte forælders valg. Jeg forstår godt at man fx har lyst til at give sine egne positive erfaringer med vikler videre til andre forældre, men jeg tror, de fleste forældre vil finde det grænseoverskridende, at blive stoppet på gaden af en (velmenende) mor, der lige vil fortælle at hun kender sandheden om DÉN BEDSTE måde at bære baby på.

Jeg vil gerne være med til, at gøre viden om babybæring og babyhofter let tilgængelig for alle, så man som forælder kan opsøge den viden man har brug for. Så hvis du støder på forældre, der er interesserede i det fysiologiske og ergonomiske aspekt af babybæring, så tip dem om min blog.

Hoftedysplasi

Tilbage til fagligheden. Det følgende afsnit bygger primært på viden fra International Hip Dysplasia Institute (IHDI) og på min almene fysioterapeutiske viden.

Den største bekymring, når det kommer til hoftesundhed og babybæring, angår hoftedysplasi. Hoftedysplasi defineres som et misforhold mellem hofteskålen og lårbensknoglens ledhoved (acetabulum og caput femoris). Der er mange grader af dette misforhold som varierer fra lette fejlstillinger til decideret hofteskred, hvor ledhovedet glider helt ud af ledskålen. Hoftedysplasi medfører smerter og fører ofte til andre lidelser som fx hofteartrose (slidgigt).

Med ultralydsscanning kan man se hofteinstabilitet hos omkring 15% af alle nyfødte (1). Hoftedysplasi kan være medfødt, men kan også udvikles. Udviklingen af hoftedysplasi menes at kunne påvirkes af mange forskellige faktorer. Nedenfor kan du se en række risikofaktorer:

 • Genetik/arvelighed
 • Køn (8 ud af 10 tilfælde findes hos piger)
 • Underkropsstilling i livmoderen/sædefødsel
 • Førstefødte barn har højere risiko
 • Håndtering af baby i det første år: i kulturer hvor man traditionelt svøber babyer stramt med strakte ben er forekomsten af hoftedysplasi langt højere (fx hos Navajo-indianerne) end i kulturer hvor børn bæres på ryggen af deres forældre i “spread squat position” – dette kan god også til en vis grad skyldes genetik.

Baggrunden for at håndteringen af baby kan have stor betydning, er at babys hofter er bløde fra fødslen. Store dele af leddet består af brusk som senere forbener til knogle. Denne brusk er påvirkelig – jo yngre baby er, des mere påvirkelig er brusken.

Hvis baby tilbringer meget tid med benene strakt og presset sammen, som fx i et svøb, der strammer om hofterne, er der altså risiko for at den bløde brusk kan påvirkes så hofteskålen bliver mere flad og åben og hofteleddet derfor vil have mindre stabilitet. Hvis baby er født med instabile hofter kan man omvendt påvirke leddet i positiv retning, ved at lade baby tilbringe lang tid i en såkaldt spread squat (se billede 2 herunder).

Risiko

Og hvor meget skal der så til før bærepositionen i fx en smal bæresele kan påvirke negativt?

Det er rigtig svært at svare på. Jeg tror ikke at babyer født med sunde hofter udvikler hoftedysplasi af at blive båret i en uergonomisk bæresele 20-30 min om dagen. Men hvis baby allerede er disponeret for hoftedysplasi, kan en smal bæresele måske medvirke til en forværring af tilstanden.

Og hvordan ved man så om ens baby er disponeret?

I Danmark undersøges alle nyfødte for hoftedysplasi med den såkaldte Ortolanis test. Denne test giver dog en del falske svar, både positive og negative. Kun ved positiv Ortolanis test eller øget risiko (fx forældre med hoftedysplasi) bruger man ultralydsscanning, der er en mere sikker undersøgelse. På verdensplan mener man at ca. 15% af nyfødte har instabile hofter og at flere udvikler hoftedysplasi efter fødslen, men i Danmark finder man kun 0,1% med decideret hofteskred og 1% med en subluksation, altså delvist hofteskred (2). Det vil sige at der må være rigtig mange babyer med hoftedysplasi-tendenser, som ikke fanges i screeningen. Hoftedysplasi er sjældent symptomgivende det første år (3), så det kan være rigtig svært at opdage. Men jo tidligere det bliver opdaget, jo bedre er prognosen.

Så hvordan skal man som forældre navigere i dette?

Jeg synes det optimale ville være, at vi altid bar vores babyer i en hoftesund position. Men virkeligheden er ofte en anden. Fx har de fleste forældre nok prøvet at bære baby med en (voksen)arm mellem babys ben, mens den anden arm støtter skuldre og nakke. Her vil der være øget tyngdebelastning på babys hofter, i stil med den belastning der opstår i en smal bæresele.

Ved hjælp af de oplistede risikofaktorer højere oppe, kan du vurdere om din baby har højere eller lavere risiko for at udvikle instabile hofter/hoftedysplasi, men du kan altså ikke være helt sikker på at hoftemæssige udfordringer er blevet opdaget, da din baby blev screenet umiddelbart efter fødslen. Ifølge IHDI har min. 15% (og højst sandsynligt flere, da flere vil udvikle tilstanden efter fødslen) instabile hofter, der kræver at vi udviser varsomhed for ikke at forværre tilstanden. Men i Danmark er det kun 1% af nyfødte, der modtager behandling eller andre tiltag for at afhjælpe hofteinstabilitet.

Anbefalinger i forhold til dit eget barn:

 • Bær i et bæreredskab, der støtter baby fra knæhase til knæhase, men ikke længere ud end knæhasen. Vælg vikle, vikletai, ringslynge eller ergonomisk bæresele, der kan indstilles i sædebredden og som er blød i ryggen og tilpasser sig din og babys krop. (Hvis du har en smal bæresele, der ikke støtter helt ud til begge knæhaser, kan du med et tørklæde bundet om babys numse og din egen ryg, gøre sædebredden bedre)
 • Bær altid med babys mave ind imod dig selv
 • Hvis du ønsker at bære baby udadvendt, så vent til han/hun selv kan sætte sig op fra gulvet (her er ryggen stabil og hofteleddene ikke længere så udsatte)
 • Vælg bæreredskab/viklebinding, der sørger for at baby sidder med maximalt 90 graders spredning af hofterne. Hos nyfødte, gerne lidt mindre. Nærmere om dette en anden dag.
 • Begræns tiden i autostol/skråstol. Brug ikke hoppegynge, gåstol, Bumbo stol og lignende.
 • Hold øje med om der er symmetri omkring din babys hofteled og bækken, fx furrerne under balderne, og om baby bruger begge ben lige meget, fx når han/hun ligger på ryggen og løfter benene op.
 • Hold øje med at baby bruger begge ben i krybe- og kravlefaser.
 • Brug evt stofble i stedet for papirsble – studier viser at forekomsten af hoftedysplasi hos Navajo-indianerne, faldt markant, da man indførte bleer, højst sandsynligt pga den øgede spredning af babys hofter.
 • Søg sundhedspersonale, hvis du mistænker problemer med hofterne

Anbefalinger til kommunikation med andre forældre:

 • Husk at det du ser, når du ser en forælder anvende et, i dine øjne, “dårligt” bæreredskab, er et øjebliksbillede. Du aner ikke hvad der skete for lidt siden eller hvad der vil ske om lidt. Måske er der en rigtig god grund til valget af bæreredskab.
 • Gå evt i positiv dialog hvis du ønsker det og situationen tillader det. “Hvor er det dejligt at møde andre forældre der bærer deres barn!” Tag en snak om alt det gode ved at bære, fortæl evt om et online-bærefællesskab du er en del af eller spørg hvor ofte og hvordan de bruger bæreredskaber. Nysgerrigt og åbent – ikke med en skjult agenda om at kritisere. Se hvor samtalen bærer hen -måske giver det mening af snakke om hoftesundhed, og måske gør det ikke. Fred være med det. Jeres snak har måske alligevel gjort den anden forælder nysgerrig og åbnet for noget godt.
 • Husk at menneskehjernen i høj grad lukker ned eller går i forsvarsposition når den bliver kritiseret eller får uønskede råd.
 • Ergonomiske bæreseler ER bedre for hofterne end de smalle, MEN korte ture i en smal bæresele gør højst sandsynligt ingen skade. Og stol på at baby fortæller hvis det er ubehageligt.
 • Ingen forældre kan gøre ALT det rigtige HELE TIDEN! Jeg bliver helt forpustet af at tænke på alt det, andre kunne finde på at kritisere ved min måde at være mor på. Lad os, som forældre, støtte hinanden og måde hinanden med åbenhed og en positiv indstilling.

Husk at følge med her på bloggen, hvis du vil vide mere om de andre hoftemæssige udfordringer, der kan opstå når vi bærer vores børn samt om hvilken belastning rygsøjlen udsættes for. Klik følg eller følg mig på instagram @slyngefys

/Katrine

Støt med en kop kaffe!

Det er ikke gratis at drive min lille blog. Først og fremmest er der udgifter til bl.a. domænet, derudover bruger jeg i perioder en hel del tid på at skrive, gennemgå forskning osv. Så hvis bloggen er nyttig for dig, vil jeg sætte stor pris på din støtte, så jeg fortsat kan give en faglig vinkel på slynge- og småbørnsverdenen. Obs! Det er muligt at justere beløbet ved at øge antallet af enheder 🙂

10,00 Dkr

Referencer:

1: https://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/causes-of-ddh (d. 12.11.2018)

2: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/paediatri/tilstande-og-sygdomme/ortopaedi/hofteledsdysplasi/ (d. 19.11.2018)

3: Shaw BA, Segal LS; Evaluation and Referral for Developmental Dysplasia of the Hip in Infants. 2016.

2 Comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.