Solbeskyttelse til baby

Solen har været gavmild med sine stråler og varme de seneste dage. Der er sikkert mange andre end mig der har fundet solhatte og solcreme frem og kæmpet lidt med børnene, om det nu virkelig er nødvendigt med solcreme på de bare vinterblege arme. (Mine børn er IKKE tilhængere af klistret solcreme!)

Jeg fik da også selv reddet mig en rød og øm nakke i påsken efter en hel dag i haven, hvor jeg havde glemt alt om solcreme i nakken….

Og i virkeligheden er jeg slet ikke fan af at skulle smøre med for meget “stads”. Selvom jeg vælger svanemærkede solcremer, føler jeg mig ikke overbevist om at det er uskadeligt. Så herhjemme bruger vi kun solcreme når jeg vurderer at der ellers er fare for at blive solskoldet. Dvs. at ældstebarnet, der er mørkhåret og bliver lækkert solbrun på ca. 30 min, men aldrig rød, primært får solcreme på her i det tidlige forår eller når han er ekstra udsat, fx på skiferien eller hvis vi rejser sydpå. Den yngste er mere sart og må derfor have mere solcreme, men bruger heldigvis gerne solhat og har halvlangt hår, der beskytter nakke og ører.

Solbeskyttelse er rigtig vigtig at huske når du bærer din baby. Ofte er man opmærksom på at holde baby i skyggen om sommeren, men på en gåtur kan det jo sjældent lade sig gøre at blive i skyggen hele tiden. Specielt hoved og ben, samt evt arme er udsatte, når du vikler eller bruger bæresele. Og så må man som forælder igang med at udvælge sig den mest hensigtsmæssige måde at beskytte baby på. Solcreme er én mulighed, men afskærmning med hat, tøj eller evt paraply kan være gode alternativer.

ULD MED SPF?

Ligesom børnene synes jeg det er skønt, med alternativer til solcreme. Et af mine alternativer er ULD-TØJ.

Ja, du læste rigtigt! Her hos os bruger vi også masser af uld om sommeren.

April går på hæld og mange kender sikkert rådet med at lade børnene bruge uldtøj i måneder med “R” (september, oktober, november, december, januar, februar, marts og april). Men du kan med fordel lade uldtøjet blive fremme og bruge det som UV-tøj. Det meste uldtøj har en solbeskyttelsesfaktor på SPF30+. (Handbook of Natural Fibres, side 186)

Det har dog betydning for tæt ulden er strikket (jo tættere, desto højere UV-faktor) og mørkere farve beskytter også bedre end lys.

Hvis du ikke er til syntetisk UV-tøj, der ofte er kemisk behandlet, kan du altså med fordel overveje at bruge uldbody og leggins til din baby som solbeskyttelse. Uldens evne til at absorbere fugt og temperaturregulere gør den rigtig fin til sommerbrug. Mine børn har brugt uld både på stranden og i badebassin i haven uden problemer.

Uld er også rart til at suge den værste sved på de varme sommervikleture, for ja, det er varmt at bære om sommeren.

SIKKERHED I VIKLEN I SOMMERVARMEN

Når du vikler om sommeren skal du være ekstra opmærksom på at baby ikke bliver overophedet og at hoved og ben er beskyttet mod solen. Tjek babys temperatur ved at mærke i nakken.

Baby skal som altid sidde tæt ind til dig, og være godt støttet omkring ryg og nakke. Det kan virke fristende at slække på bindingen for at få mere luftcirkulation, men det er skidt for babys rygsøjle og for belastningen på din krop. Vælg istedet en luftig fastvikle og bind den i fx kangaroo, der kun har et lag omkring baby og som tillader lidt luftgennemstrømning fra siden, modsat en FWCC.

Hvis du bruger strækvikle plejer du måske at bruge det ene skråstykke til at støtte hovedet. Det bliver dog meget varmt, så sørg i stedet for at strækviklen støtter godt op til nakken og sidder stramt om skulderbladene, så behøver du ikke ekstra nakkestøtte. Evt. kan en sammenrullet vaskeklud i nakken give den fornødne støtte, mens hovedet er fri af viklestof.

En tynd uldbody og et par uldleggins er svedabsorberende og gode som solbeskyttelse og så skal babys hoved selvfølgelig have hat på eller du kan bruge en paraply til at give skygge til jer begge. DÆK ALDRIG BABYS ANSIGT MED STOF.

Sørg for rigeligt med væske til jer begge to og hold pauser fra viklen med jævne mellemrum. Er I blevet meget varme, men har brug for fortsat at bruge viklen, kan baby køles ned ved at gøre hat og leggins våde.

Jeg ønsker Jer en masse dejlige udendørs timer sammen ❤

/Katrine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.