Tjek dig selv: Den gode kropsholdning når du bærer på ryggen

At bære dit barn kræver meget af din krop. Specielt af din kernemuskulatur (bækkenbund, mellemgulv, dybe mavemuskler og dybe rygmuskler).

For at give kernen de bedste arbejdsbetingelser, er det en fordel at tænke over din kropsholdning. Jeg hører ofte anbefalinger om at “rette sig op” når man bærer eller at “bære sig selv”. Men hvad vil det egentlig sige? Og er der forskellige måder at “rette sig op” på?

For mig handler det om at holde rygsøjlen i neutral position det meste af tiden. Når du står op svarer rygsøjlens neutralposition til en svag s-form, set fra siden. Altså et lille lændesvaj og en lille runding i brystryggen, samt et lille svaj i nakken.

Ofte oversvajer vi i lænden (hyperlordose), måske fordi det øgede svaj er en naturlig del af graviditeten og kan være svært at vænne sig af med igen. Det belaster ryg- og mavemuskler unødigt.

Modsat kan man også komme til at trække balderne ind under sig, hvilket giver dårlige arbejdsvilkår for balder og bækkenbund.

Som med så meget andet er det altså den gyldne mellemvej, der er vejen frem.

Tjek dig selv:

Hvor er dine hænder placeret, når de hænger afslappet ned langs dine sider? Hvis de hænger foran dine lår, har du højst sandsynligt brug for at korrigere din holdning.

Hvis hænderne er placeret ca midt for lårene (set fra siden) – altså der hvor der typisk er en søm i dine bukser/kjole – er du sikkert rigtig god til opretholde en hensigtsmæssig holdning hvor du gør det lettere for din kernemuskulatur at arbejde.

På billedet herover ser du 3 varianter af kropsholdning. Det ses tydeligt hvordan mine hænder hænger foran mine lår når jeg retter mig overdrevent op med løftet brystkasse og øget lændesvaj (billede2) og når jeg skubber skuldrene fremad som man typisk gør, når viklen ikke er strammet tilstrækkeligt (billede3).

Læg også mærke til muskelspændingerne i min hals. På billede 1 trækker jeg hagen let ind og gør min rygsøjle lang, som om jeg blev trukket opad i nakkehårene. Det gør halsmusklerne afslappede. På de to andre billeder kan man tydeligt se hvordan halsmusklerne spænder, hvilket er med til at øge risikoen for nakkespændinger, skulderproblemer og spændingshovedpiner.

Herunder ser du hvordan din kropsholdning kan ændre dine mavemusklers arbejdslængde. Jeg har placeret mine fingre på henholdsvis ribbenskurvaturen og SIAS (et specifikt punkt på bækkenet). Afstanden mellem mine fingre øges når jeg løfter brystkassen overdrevent og det strækker mine mavemuskler for meget. (Selvom mange nok vil mene at billede 2 viser en god kropsholdning, så er det ikke den mest optimale arbejdslængde for mine mavemuskler, hvilket bl.a. kan medvirke til forlænget ophelingstid for bindevævet mellem de lige mavemuskler).

Sænk ribbenene og giv gode vilkår for mave- og rygmuskler.

Enhver muskel er stærkest i en given længde – jo længere man kommer mod yderpunkterne (musklen er strukket for meget eller allerede helt sammentrukket), jo dårligere bliver musklens funktion og jo dårligere bliver arbejdsøkonomien. Så når du gennem længere tid bærer en tungere byrde, fx dit barn, er det smart at give gode arbejdsforhold til de muskler der skal stabilisere din rygsøjle.

Prøv at sænke dine ribben lidt (ca til den stilling de ender i, når du laver en kraftig udånding) og mærk hvordan dine mavemuskler lettere aktiveres.

Hvis du har svært ved at få kontakt til dine mavemuskler kan du se tips og tricks til bedre muskelaktivering her og her.

Tøv ikke med at kontakte mig, hvis du oplever at få ondt i kroppen af at bære dit barn.

/Katrine

Støt med en kop kaffe!

Det er ikke gratis at drive min lille blog. Først og fremmest er der udgifter til bl.a. domænet, derudover bruger jeg i perioder en hel del tid på at skrive, gennemgå forskning osv. Så hvis bloggen er nyttig for dig, vil jeg sætte stor pris på din støtte, så jeg fortsat kan give en faglig vinkel på slynge- og småbørnsverdenen. Obs! Det er muligt at justere beløbet ved at øge antallet af enheder 🙂

10,00 Dkr

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.