Kan stofbleen påvirke barnets motorik?

Betyder det noget for din babys motoriske udvikling, hvilken ble du vælger at bruge?

Forældre, der har valgt stofbleer til deres børn, må af og til lægge ører til anklager om at bleen hæmmer barnets motorik. Specielt hos de børn, der udvikler sig lidt langsommere end gennemsnittet, må stofbleen tit stå for skud.

Men er der mon noget om snakken?

Svaret på dette er ikke helt sort/hvidt – så læs med og bliv klogere 🙂

Det typiske argument for at stofbleerne ikke giver motoriske problemer, er at tidligere generationer jo alle gik med stofble og de er jo ikke motorisk hæmmede. Det argument giver jeg ikke så meget for.

For det første var bleerne af en helt anden type end de moderne stofbleer, typisk var de bredere mellem benene, men sad løsere om lår og talje.

For det andet er der masser af voksne idag, der har uhensigtsmæssige motoriske strategier. Ja, vi kan gå, løbe og hoppe. Men rigtig mange af os får ondt i ryggen, fødderne, knæene, hofterne, nakken og hovedet når vi fx dyrker sport. Det vidner om, at de motoriske strategier og kropslige færdigheder kunne være bedre. Det tror jeg personligt ikke har noget med bleerne at gøre. Men argumentet i sig selv har ikke megen tyngde.

Hvad siger videnskaben og fagkundskaben?

Den siger desværre ikke ret meget. Jeg har nærmest ikke kunnet finde frem til forskning på området. Der er dog en enkelt artikel fra 2012, der kigger på gangmønstre hos 13 mdrs og 18 mdrs børn.

Man har undersøgt kvaliteten af gang (altså kigget på HVORDAN barnet går og ikke HVOR TIDLIGT) hos børn i 3 forskellige situationer: helt nøgne, iført papirsble og iført stofble. Stofbleen, der er brugt i studiet, beskrives som en gammeldags stofble, uden nærmere specifikation. Umiddelbart kan den altså ikke direkte sammenlignes med de moderne stofbleer, der bruges i de fleste stofblefamilier idag.

Artiklen kan dog konkludere at bleen har stor betydning for barnets gangmønster. Når barnet går uden tøj på er gangen mere sikker og skridtbredden markant mindre. Her viser barnet altså det mest modne gangmønster.

Iført papirsble øges skridtbredden, og iført stofble øges skridtbredden endnu mere.

Bleens påvirkning af barnets gangmønster. Billede lånt fra artiklen “Go Naked” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580949/figure/F2/

Ikke overraskende viser studiet altså at barnets gang ændres og hæmmes jo mere bleen fylder.

Og hvad så med de moderne stofbleer?

Da der mangler forskning på området, må I tage til takke med min faglige vurdering.

Når dette emne diskuteres i diverse online-fora, er der altid masser af historier om børn med stofbleer, der har været foran motorisk. Sådan har det også været med mine egne børn, men få specifikke cases har desværre ikke stor tyngde i videnskabelig sammenhæng.

(det er spøjst hvordan bleerne og viklerne nemt får skylden hvis børnene er BAGUD, men sjældent nævnes når børnene er FORAN)

Hvis vi kigger, helt objektivt, på en moderne stofble sammenlignet med en papirsble, er der selvfølgelig nogle forskelle. Dem vil jeg opliste herunder. Længere nede vil jeg redegøre for, hvilken konsekvens dette rent hypotetisk kan have.

 1. Stofbleen fylder ofte lidt mere mellem benene i tør tilstand, mens papirsbleen ændres alt efter om den er våd eller tør. En våd papirsble får nemt samme fylde som en stofble.
 2. Taljeelastikken kan strækkes længere på en stofble (målt af mig selv på en håndfuld tilfældigt udvalgte stofbleer og en håndfuld papirsbleer: alle stofbleer var mere elastiske end papir). Men der er typisk mere modstand i elastikken – det kræver altså mere at strække den (varierer meget fra mærke til mærke)
 3. Stofbleen sidder lavere om maven, end papirsbleen, der går højere op i taljen
 4. Nogle typer af stofbleer giver øget modstand ved benudskæring/hofteled
 5. Stofbleen er mere polstret end papirsbleerne
 6. Stofble-børn bliver typisk renlige i en tidligere alder (mellem 1,5 og 2,5 år)

Okay – nu har vi fattet at der er forskel på en stofble og en papirsble. Men hvad betyder det rent motorisk?

1.Som vist i artiklen “Go Naked” omtalt ovenfor, kan bleens bredde betyde en del for gangmønstret, der vil være mere umodent når baby går med ble. Så i gangfunktionen betyder bredden noget. En meget vigtig del af babys motoriske udvikling foregår imidlertid liggende på gulvet på ryg eller mave, krybende på gulvet og kravlende. I disse positioner mener jeg at bleens bredde er uden betydning. Jeg har ikke set bleer, der var så brede at de forhindrede baby i at vælge de naturlige stillinger, der er optimale rent motorisk. Baby vil alligevel sjældent vælge at ligge med helt samlede ben. Og kryb/kravl kræver jo i sagens natur, at benene bevæger sig adskilt.

2. Alle bleer (uanset stof eller papir) kan komme til at stramme for meget om maven og det kan have MASSIV betydning for babys udvikling. Det uddyber jeg her: https://slyngefys.com/2017/09/22/at-give-baby-de-bedste-forudsaetninger-vol-1/ Vær opmærksom på at der er forskel på hvor meget modstand der er i stofbleers taljeelastikker – altså hvor meget styrke det kræver at strække dem. De første 6mdr er det vigtigt at vælge bleer med en meget lille modstand, så baby let kan trække vejret helt ned til lysken. Bleen må ikke stramme om maven når baby ligger på ryggen med benene løftet (ca 90 graders bøjning af hofteled). Ellers bliver det svært at udvikle en hensigtsmæssig vejrtrækning, samt træne kernemuskulaturen. Det er nemlig præcis dét baby laver i denne stilling. Efter det første halve år skulle styrken i mavemuskler og mellemgulv gerne være etableret og baby har generelt flere kræfter til at arbejde mod den modstand som fx ble og tøj udgør. Man skal dog stadig være opmærksom på at bleen tillader bevægelse og plads til maven fx når baby kravler og sætter sig op. Sammenlign evt hvordan din baby bevæger sig med og uden ble, hvis du er i tvivl.

3mdrs stilling i rygliggende – hofteleddene bøjet i ca. 90 graders vinkel. Samtidig er hoften let udadroteret.

3. At stofbleen sidder lavt om maven er en fordel rent motorisk – netop fordi det giver plads til en god vejrtrækning og gode arbejdsforhold for mavemusklerne.

4. Som jeg uddyber under pkt 2, er det vigtigt at baby dagligt tilbringer tid i rygliggende, hvor benene skal kunne løftes til ca 90graders bøjning i hoften. Senest i 3mdrs alderen skal baby begynde at indtage denne position. Omkring 6mdrs alderen skal baby være i stand til at tage fat om egne fødder og putte fødderne i munden. Det kræver stor bøjning af hofteleddet og denne bevægelse kan besværliggøres af ble (uanset stof eller papir) og tøj. Det er ok at baby skal arbejde for at løfte benene op, fordi ble eller tøj yder modstand, men det må ikke være så besværligt, at baby undgår disse positioner eller kun “træner” dem sjældent. Samme bevægelighed er nødvendig når dit barn begyndet at øve sig at stå og gå. Ble-snippen skal altså IKKE dække den øverste del af låret i bedste hotpantsstil, men derimod sidde over hofteleddet ala en tanga/rio-trusse (se billeder nedenfor). Som ved pkt 2 er det en god idé, at iagtage hvordan din baby bevæger sig uden ble på og så sammenligne med de bevægelser du ser når baby har ble på. Der vil ofte være lidt forskel, men hvis du bliver overrasket over alt det din baby kan uden ble på, så er bleen helt sikkert lidt for begrænsende. Ovenstående gælder selvfølgelig uanset om I bruger papirs- eller stofbleer, men med stofbleer skal man være lidt mere opmærksom, idet stoffet og elastikkerne ofte yder mere modstand.

6mdrs stilling i rygliggende – baby kan gribe fat om fødderne og føre dem op til munden. Det medfører maximal bøjning af hofteled.
Bleen begrænser hofteleddenes bevægelighed, da den skærer hen over låret.
Bleen tillader normalt bevægeudslag i hofteled, pga. høj udskæring.

5. Den ekstra polstring kan gøre nogle børn mere modige i forhold til fx at øve sig i at stå og gå. De slår sig ikke på numsen selvom de sætter sig lidt hårdt og får måske øvet sig mere af denne grund.

6. Jo kortere bleperiode, des mindre negativ påvirkning rent motorisk. At være blefri i de vågne timer giver fysisk frihed og det er bestemt godt for den motoriske udvikling. Så det at blive ble-fri i 2-2½års alderen (som mange med stofbleer oplever) er en kæmpe gevinst. I den alder begynder barnet for alvor at eksperimentere med at løbe, hoppe og klatre. Alt sammen noget der er meget nemmere uden ble.

De kæmpe store natbleer

Specifikt omkring natbleerne kan det blive et problem at de fylder meget. Som ny stofblemor var min første tanke om natbleer, at de godt nok var gigantiske, men at det vel ikke havde nogen betydning motorisk, for barnet skal jo ikke være aktivt om natten. (Det skal lige siges at mine børn har tisset mindst ½ liter om natten, så deres bleer har været rigtig tykke.)

De store natbleer kan dog blive et problem hvis de påvirker positionen af barnets rygsøjle. Jeg har, hos mine egne børn, observeret at bleen øgede deres lændesvaj når de lå på ryggen. Det duer ikke. Det kan nemlig give uhensigtsmæssige spændinger i bl.a. rygmusklerne og forringe mellemgulvets (vejrtrækningsmusklens) arbejdsvilkår. Ikke sådan forstået at baby forhindres i at trække vejret, men i den betydning at baby tvinges til at bruge hjælpe-vejrtrækningsmusklerne mere end den primære vejrtrækningsmuskel. Hjernen vil så få en ringere kommunikation med mellemgulvet, også i vågen tilstand, og det giver dårlige forudsætninger for hele kernemuskulaturen, hvis vigtigste opgave er at stabilisere rygsøjlen under bevægelse.

Jeg har selv løst problemet ved at lade mine børn sove med let løftede, bøjede ben. Det tillader en neutral position i rygsøjlen. En babyryg skal ikke svaje i afslappet tilstand – den skal runde eller være lige, alt efter underlag og individuelle forskelle. I praksis har jeg pakket enden af dynen ind under benene (der er alligevel rigeligt med dyne) eller ladet dem sove i slyngevuggen, hvor ryggen naturligt runder lidt mere (jeg har kun afstivet stykket under hoved/nakke/skulder). Det har kun været et problem de første 5-6mdr hvor de sov på ryggen. Derefter har de selv valgt at sove på siden og på maven og her har jeg ikke observeret problemer i forhold til bleen.

Babydynen foldes under benene og bækkenet vippes en anelse så lændesvajet mindskes.

Konklusion??

Først vil jeg gerne slå fast, at jeg i denne artikel kun har de motoriske aspekter for øje. Når man vælger stofbleer til sit barn er der ofte flere årsager, så som miljø, økonomi, kemi og mange andre. Disse argumenter skal selvfølgelig være en del af DIN samlede vurdering af om stofbleer er det rigtige valg for DIT barn. Min samlede vurdering herunder, drejer sig derimod kun om motorisk udvikling.

Kan stofbleer hæmme barnet motorisk?

Ja, det kan de godt. Både stofbleer og papirsbleer hæmmer motorikken. Men hvis du tager højde for de aspekter jeg har gennemgået ovenfor, mener jeg ikke at det vil få en negativ konsekvens på langt sigt. Babyers kroppe og motorik udvikler sig afsindig hurtigt og de arbejder med de forudsætninger de nu er blevet givet. Fx kan babyer med store hoveder være lidt længere om at få stabil hovedkontrol, fordi de er blevet givet et tungt hoved at arbejde med. Tilgengæld bliver de enormt stærke. Ligesom at jeg bliver stærkere af at træne med min 16kgs kettlebell end med min 8kgs. Men jeg bruger lidt længere tid på at opbygge den fornødne styrke.

Nogle babyer vil måske udvikle sig en anelse langsommere pga. stofbleer, men langsomt er ikke dårligt. Med tid følger ofte kvalitet. Måske bruger stofble-babyen længere tid på at lære at løfte benene i rygliggende og at trille fra ryg til mave. Men samtidig opbygges styrke og nervesystemet modnes og selvsamme baby vil muligvis spurte afsted mod kravle- og gåstadiet, fordi de grundlæggende forudsætninger er på plads.

Og rigtig mange stofble-babyer er rigtig gode rent motorisk. Og hurtige. (Selvom jeg ville ønske vi kunne fjerne fokus fra tempoet i babyers udvikling. Tænke mere på hvordan og mindre på hvornår. Lige som at babyer bliver født når de er klar, så kravler/sidder/står/går de også når de er klar.)

Er det motorisk forsvarligt at bruge stofble til mit barn?

JA! Medmindre bleen sidder alt for stramt eller generer barnet. (Der kan dog være helt særlige tilfælde hvor stofble ikke er det rigtige valg, fx hvis man tydeligt ser at barnet bevæger sig meget mindre iført stofble end iført papirsble)

Sådan hjælper du din baby til god motorik

 • Lad baby “lege” og bevæge sig uden ble ofte, – gerne dagligt
 • Sørg for at bleen ikke strammer omkring maven – heller ikke når baby ligger på ryggen og løfter benene, eller når baby kravler eller sidder
 • Sørg for så god bevægelighed ved hofteleddene som muligt. Jo mere “Baywatch-lår-udskæring” bleen tillader, jo nemmere er det at bevæge benene. Så gå efter en ble med høj benudskæring. Når du giver ble på, føres snippen ligesom op og rundt om hoften inden bleen lukkes.
 • Giv masser af mavetid, helt fra spæd. Ca. 5min x antal leveuger – pr dag.
 • Stimuler babys balance og kropsfornemmelse både ved tumlelege og bæretid i dine arme eller et ergonomisk bæreredskab.

Jeg håber at du nu føler dig klædt bedre på til at vurdere hvilken ble, der er rigtig for dit barn.

/Katrine

Støt med en kop kaffe

Det er ikke gratis at drive min lille blog. Først og fremmest er der udgifter til bl.a. domænet, derudover bruger jeg i perioder en hel del tid på at skrive, gennemgå forskning osv. Så hvis bloggen er nyttig for dig, vil jeg sætte stor pris på din støtte, så jeg fortsat kan give en faglig vinkel på slynge- og småbørnsverdenen. Obs! Det er muligt at justere beløbet ved at øge antallet af enheder 🙂

10,00 Dkr

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.